FAQ

Vanliga frågor
För vem passar Ahum Chat?
De flesta som känner att de är i behov av stöd för att må bättre kan använda Ahum Chat. Genom chatterapi kan du få hjälp med de flesta problem såsom nedstämdhet, ångest, stress, social fobi, problem i relationer, beroende, eller sömnproblem.

Du måste vara över 18 år för att använda Ahum Chat.

Vid akuta psykiska problem och/eller självmordstankar ska du inte gå i terapi utan istället ringa 112.
Behöver jag boka en tid?
Nej, du kan starta en en konversation dygnet runt och din psykolog svarar minst en gång varje vardag. Vill du boka en tid hos en psykolog via video eller på en mottagning kan du göra det på Ahum.se.
Vad behövs för att komma igång?
Du behöver endast en smartphone (iOS eller Android) med BankID installerat.
Hur startar jag en kontakt med en psykolog?
Du trycker "Starta här" på huvudsidan i appen. När du därefter berättat vad du vill ha hjälp med och genomfört betalningen öppnas ditt privata chatrum och kontakten med psykologen upp.
Vad har ni för öppettider?
Chatten är öppen så att du kan skriva till din psykolog dygnet runt.
Din psykolog svarar minst en gång varje vardag.
Om helgdagar infaller på en veckodag (mån-fre) förlängs chatten med samma antal dagar.
Vad kan jag få för hjälp i appen?
Våra legitimerade psykologer erbjuder behandling av psykisk ohälsa. Det kan tex handla om nedstämdhet, ångest, oro, panikångest, stress, fobier, rädslor/fobier, social fobi, problem i relationer, beroende, sluta röka/snusa, kronisk smärta, sömnproblem, ADHD/ADD, OCD/tvång, tinnitus mm.
Hur länge får jag skriva med er?
7 dagar - från den tidpunkt då du betalat och öppnat upp ditt privata chatrum. Din psykolog kommer svara minst en gång varje vardag,
Vem arbetar hos Ahum?
Vi har ett stort nätverk med över 400 st legitimerade psykologer och psykoterapeuter som erbjuder möten på plats eller via video på ahum.se men här i appen arbetar vi uteslutande med legitimerade psykologer med KBT-inriktning.
Fungerar terapi på nätet lika bra som vanlig behandling?
Ja. Forskning har visat att terapi online har likvärdig effekt som traditionell psykoterapi. Det gäller i första hand vid lätta till medelsvåra besvär. Besvär som tillhör psykiatrin är generellt sett inte lämpliga för onlineterapi. Våra psykologer hjälper dig att avgöra vad som passar dig bäst.
Passar psykologisk behandling online för mig och mina besvär?
Det är en väldigt vanlig fråga som är svår att ge ett generellt svar på utan att veta mer om dina individuella behov. Starta en konversation med våra psykologer för att få vägledning.
Journalförs mina chattar?
Ja, enligt patientdatalagen är vi skyldiga att föra journal. Huvudanledningen är att kunna erbjuda dig en god och säker hjälp med de krav som ställs på oss.
Kan jag vara anonym?
Nej, enligt patientdatalagen är vi skyldiga att föra journal. Huvudanledningen är att kunna erbjuda dig en god och säker hjälp med de krav som ställs på oss.
Vad kostar det?
100 kr för ett privat chatrum som är öppet i en vecka där du kan skriva när du vill och hur mycket du vill.

  • Har du frikort betalar du ingen avgift
  • Från 18-årsdagen fram till 20-årsdagen betalar du inte någon avgift
  • Är du äldre än 85 år betalar du ingen avgift.
Gäller frikort?
Ja, Ahum chat är en landstingsubventionerad tjänst så om du har nått upp nivån för högkostnad och har ett giltigt frikort så är tjänsten kostnadsfri.
Vi har ingen möjlighet att efterregistrera frikort.
Har ni tystnadsplikt?
Ja! Vid kontakt med oss är det viktigt att känna tillit och förtroende för den psykolog du möter. Tryggheten är grundläggande för att våga öppna upp och dela med dig av personlig information. Av den anledningen omfattas alla hos oss av tystnadsplikt och den som bryter mot den kan straffas enligt lag.

Tystnadsplikten innebär att alla uppgifter som rör dig och dina personliga förhållanden, exempelvis psykiska besvär och behandling, journalförs på din patientjournal som skyddas av sekretess och endast får lämnas ut på din begäran.
Vart vänder jag mig om jag har klagomål eller övriga frågor?
Skicka ett mail till oss på support@ahum.se